Oikaisu verohallinnon aloitteesta

 

Verotuksen oikaisu Verohallinnon aloitteesta

Verotusta voidaan oikaista Verohallinnon aloitteesta joko yhden, kahden tai viiden vuoden kuluessa. Verotuksessa tapahtuneen virheen laatu ratkaisee, kuinka monta vuotta määräaika on. Verohallinto voi muuttaa verotusta sekä verovelvollisen hyväksi että vahingoksi.

Oikaisu verovelvollisen hyväksi

Jos Verohallinto havaitsee, että verovelvolliselle on virheellisesti määrätty veroa, Verohallinto oikaisee verotuksen. Tällainen verovelvollisen hyväksi tuleva oikaisu on tehtävä 5 vuoden kuluessa verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta. Verotusta ei kuitenkaan voida oikaista, jos asia on ratkaistu valitukseen annetulla päätöksellä.

Oikaisu verovelvollisen vahingoksi

Verohallinto voi oikaista verotusta verovelvollisen vahingoksi, jos verovelvollinen on jäänyt verottamatta tai lainmukainen vero on muuten jäänyt määräämättä. Verohallinto ei voi oikaista verotusta, jos asia on ratkaistu valitukseen annetulla päätöksellä. Verotuksen oikaisulle verovelvollisen vahingoksi on kolme eripituista määräaikaa.

Kaikki määräajat lasketaan verotuksen päättymistä seuraavan kalenterivuoden alusta.

Yhden vuoden määräaikana voidaan yleensä oikaista kaikenlaiset virheet. Virheen laadulla ei ole merkitystä. Myöskään sillä ei ole vaikutusta, kuka virheen on aiheuttanut. Verotusta ei kuitenkaan voida oikaista verovelvollisen vahingoksi silloin, jos oikaisun kohteena oleva asia on tulkinnanvarainen tai epäselvä.

Kahden vuoden määräaikana voidaan oikaista verotuksen virheet, joissa on kyse Verohallinnon tekemästä kirjoitusvirheestä, laskuvirheestä tai muusta niihin verrattavasta erehdyksestä. Oikaisu voidaan tehdä myös silloin, jos virhe on perustunut sivulliselta saatuihin virheellisiin tai puutteellisiin tietoihin.

Viiden vuoden määräaikana voidaan oikaista sellaiset verotuksessa olevat virheet, jotka ovat aiheutuneet verovelvollisen ilmoittamisvelvollisuuden laiminlyönnistä. Mahdollisuus oikaista virheet verovelvollisen vahingoksi koskee sitä virheellisesti ratkaistua asiaa, jonka ilmoittamisvelvollisuuden verovelvollinen on laiminlyönyt. Ilmoittamisvelvollisuuden laiminlyöntiin johtaneilla syillä ei ole merkitystä.

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön on tehtävä valitus vuoden kuluessa verovelvollisen verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta.


Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

21.02 | 11:05

Kyllä voit käyttää tai sitten lahjaverotuksessa vahvistettua arvoa, kumpi on verotuksen kannalta edullisempi. Myös muut myyntikulut voi vähentää jälkimmäisessä.

...
20.02 | 12:16

Jos myyn lahjaksi saadun tontin, jonka olen omistanut yli 10 vuotta. Voinko käyttää 40% hankintameno-olettamaa hyväkseni.

...
13.02 | 08:43

Kopioi linkki ja liitä hakukenttään, niin saat sivun auki.

...
13.02 | 08:32

Saat hyvät ohjeet ja vastauksen kysymykseesi klikkaamalla linkkiä:
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/muutoksenhaku/

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS